woensdag 27 februari 2013

2. Welke types e-boek zijn er?

Voordat je een e-boek kan maken, moet je natuurlijk wel weten wat de mogelijkheden zijn.

E-boek is een term die eigenlijk wordt gebruikt voor alles van boeken dat elektronisch wordt aangeboden. Een boek in pdf-vorm of een Word-document op het internet, kunnen dus ook al doorgaan voor een e-boek.

Maar doorgaans zullen e-boeken in andere formaten worden aangeboden, want laten we eerlijk zijn: een boek lezen in de vorm van een pdf of een Word-document gaat niet echt vlot.

De standaard die in de sector wordt gebruikt is een epub. Net zoals.doc en .xls bestandstypes zijn voor respectievelijk Word-documenten of Excel-werkbladen, is ook .epub een bestandstype. Laat je niet afschrikken door het woord 'bestandstype'. Epubs zijn eigenlijk heel gemakkelijk om te maken. Het enige dat je er voor nodig hebt is een programma (waarover later meer).

Epubs kunnen op bijna elk toestel worden gelezen.
Op een computer kan je ze lezen met een programma als Adobe Digital Editions of Calibre.
Op een iPad kan je ze lezen met het voorgeïnstalleerde iBooks.
Op andere tablets kan je een programma zoals Aldiko installeren.
Op e-readers staat er meestal ook al een voorgeïnstalleerd programma om je epubs te lezen.

Veelal moet de consument weinig doen om zo'n e-boek te openen. Op een iPad, bijvoorbeeld, moet je enkel op een boek in hun boekenwinkel drukken, je Apple-wachtwoord ingeven en het ding opent vanzelfs.

Meer info nodig om je uit de jungle van e-readers en tablets te helpen? Neem eens een kijkje op ereaders.nl. Daar hebben ze een beginnersgids om je door de basis te loodsen.

Naast epubs zijn er nog twee andere bestandstypes.

De eerste is .pdb. Daar moet je echter niet van wakker liggen want dat is meer voor de palmtop geeks. Het is zeer betwijfelbaar of dat veel gebruikt wordt.

Het tweede is .mobi. Dat is het bestandstype dat wordt gebruikt op de e-reader van Amazon: de Kindle. Met Amazon bedoelen we inderdaad de grootste webwinkel ter wereld. Zij waren een van de drijvende krachten achter de groei van de e-boekmarkt. Niet alleen bieden ze in hun winkel een ruim aanbod van e-boeken, maar ook ontwierpen ze speciaal een e-reader om die boeken te kunnen lezen.

Opgemerkt moet worden dat .mobi wellicht geen lang leven meer beschoren is.Dat heeft vooral te maken met de volgende twee factoren:
1. er zijn heel veel alternatieven voor de Kindle. Andere e-readers, maar ook tablets waar je meer mee kunt dan alleen boeken lezen, mails checken en surfen. Je bent dus al lang niet meer verplicht om je een Kindle aan te schaffen als je elektronisch wilt lezen.
2. die alternatieven kunnen geen gebruik maken van mobi. Mobi is immers beperkt tot Kindle. Juist omdat er veel meer toestellen in omloop zijn die geen mobi ondersteunen en enkel epub kunnen aanbieden, is het aandeel van de epub dan ook groter dan dat van mobi.

Vooralsnog blijft mobi echter nog wel in gebruik. En als Amazon ooit eindelijk naar Nederlandstalig gebied komt, dan kan het misschien zijn dat er - tijdelijk - weer wat meer Kindles en dus e-boeken in mobi-formaat worden verkocht.

Het voornaamste bestandstype blijft hoe dan ook de epub. Als je er al in slaagt om je boek om te zetten naar epub, dan kan je al door 99% van de markt worden gelezen.

Hoe je een epub maakt, zal je in latere post terugvinden.

W.M.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten