dinsdag 26 februari 2013

1. Publiceren zonder kosten

Als je als schrijver een boek in eigen beheer wilt uitbrengen dan zit je voornamelijk met twee problemen: kostprijs en visibiliteit.

Kostprijs
Papieren boeken kun je niet gratis laten maken. Of je de boeken nu zelf gaat verkopen, of je laat mensen ze via een site aankopen, er zal altijd geld moeten worden neergeteld.

Visibiliteit
Er worden op jaarbasis zoveel boeken te koop aangeboden, dat je er bergen werk voor moet verzetten om jouw boek onder de aandacht te brengen.

Zonder in te gaan op de details betekent een boek uitbrengen in eigen beheer dus veel tijd en geld investeren. Iets dat niet iedereen heeft.

Maar: er is een alternatief en dat is een e-boek.
Een e-boek? Toch geen e-boek! Wie leest er nu e-boeken?

De markt voor e-boeken stelt momenteel inderdaad niet veel voor.
Uit de verkoopscijfers van 2012 blijkt dat de verkoop van e-boeken beperkt blijft tot 0.72% in Vlaanderen en 2.7% in Nederland (bron: http://www.boek.be/nieuws/lichte-daling-boekenverkoop-2012). 
Niemand betwist ook dat het veel prettiger is om een papieren boek te lezen dan een e-boek. Toch biedt een e-boek veel perspectieven voor zowel een schrijver als lezer.

Eind 2010 kreeg ik voor het eerst een e-reader onder ogen. Het eerste dat me opviel was dat er zoveel gratis boeken waren. Al snel ontdekte ik waarom dat zo was. In tegenstelling tot een papieren boek kan je zelf gratis en voor niks een e-boek maken. Het enige dat je er voor nodig hebt, is een computer en een internetverbinding. Zelfs de hoeveelheid computerkennis die je nodig hebt, is beperkt - al kan het je wel helpen als je een beetje html kent.
Bovendien kan je je boek ook gratis distribueren naar enkele belangrijke verkoopskanalen zoals iBooks. Probeer dat maar eens met een papieren boek, zonder dat het je bloed, zweet, tranen - en geld - kost.
In tegenstelling tot gewone boekenwinkels discrimineren online retailers ook geen boeken in eigen beheer. Zowel boeken van reguliere uitgeverijen als onafhankelijke schrijvers staan gewoon naast elkaar. Het enige dat je moet doen is: goed genoeg zijn om gelezen te worden.

Voor wie een boek in eigen beheer wil uitbrengen, biedt een e-boek enorm veel voordelen.
Ik zal er op een later tijdstip nog dieper op ingaan, maar in een notendop heeft een e-boek de volgende voordelen:
1. je kan een e-boek zelf maken, zonder enige kost
2. je kan een e-boek kosteloos laten distribueren naar een aantal grote retailers zoals iBooks van Apple, Libris, Kobo, Sony, enzoverder...)
3. je krijgt meer zichtbaarheid in een online store dan in een fysieke boekenwinkel.
4. je kan ten alle tijde controleren hoeveel je hebt verkocht
5. je marges zijn hoger
6. je moet er je kot niet voor uit komen

Ook voor de lezer heeft een e-boek voordelen:
1. er is een groot gratis aanbod.
2. de prijs is lager. Nou ja, zou toch moeten zijn.
3. gemakkelijker om in het aanbod te snuffelen
4. geen beperkt aanbod (boeken verdwijnen niet al na enkele maanden uit de rekken wegens plaatsgebrek of tegenvallende verkoopscijfers)

De kans dat je als onbekend auteur een lezerspubliek zal werven via een e-boek is 100 keer groter dan via een papieren boek.
Onzin? Misschien, ik heb geen cijfermateriaal. Wat ik wel heb is mijn eigen ervaring. Namelijk dat ik al enkele maanden hoog in de hitlijsten van iBooks sta genoteerd (in het betrokken genre) en dat ik al vele malen meer e-boeken heb verkocht dan papieren boeken. Met mijn gratis boek gaat het aantal downloads zelfs in de duizenden.
En daar gaat het in de eerste plaats toch om: lezers zoeken en vinden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten